Det er greit å komme forberedt til flystevnet, og for de aller fleste vil det for eksempel være innlysende at du ikke får se en Boeing 747 på et lite lokalt flystevne i Norge. For den som er nybegynner, og kanskje besøker et flystevne for første gang, er det greit å vite litt om det grunnleggende.
Dette står ofte på programmet på et stort flystevne
På de skikkelig store flystevnene, som egentlig kan regnes som messer for luftfart og romfart, kan det være opp mot 2 500 utstillere. Med så mange forskjellige selskaper på plass, sier det seg selv at det ikke er mulig å oppleve alt. Dessuten er det klart at en stor majoritet av utstillerne driver med helt andre ting enn å bygge hele fly.
Besøkere på disse gigantmessene kan forvente seg å virkelig gjøre et dypdykk i alt av flyteknologi, samtidig som man kommer tett på de aller mest moderne flytypene. Det er ikke alltid disse messene har noe innslag som fokuserer på eldre fly, men det skjer. Dessuten er det ikke nødvendigvis flyoppvisninger som er i sentrum, selv om mange produsenter drar nytte av muligheten å vise fram noen spektakulære manøvre.
På de mindre flystevnene er det litt andre flytyper i sentrum
På et mindre lokalt flystevne er det ingen flyprodusenter eller flyselskaper på plass, og programmet avgjøres mer av interessene til medlemmer i den lokale flyklubben. Det kan være at det arrangeres oppvisninger med klubbens egne fly, men på noen av de mellomstore flystevnene vil det dessuten dukke opp flere andre fly. Det kan være både eldre fly, noen ganger mindre kommersielle fly og dessuten både aktuelle og utrangerte kampfly. For Luftforsvaret kan faktisk flystevner være en god mulighet å vise seg fram, og kanskje tiltrekke seg ungdommer som er interesserte i å gjøre en karriere med flyving i forsvaret.